Skip to main content

How to apply for a wheelchair?

” Ik heb met een PGB zelf mijn rolstoel gekocht bij de firma waar ik al een goede ervaring mee had. Ik wilde per se dat de passing werd uitgevoerd door degene die eerder zo goed mijn rolstoel had aangemeten “

Met een PGB kun je bij een andere leverancier, dan de door de gemeente gecontracteerde leverancier, een rolstoel kopen. Deze rolstoel kan dus afwijken van de rolstoelen uit het standaardpakket. Je gemeente kan je vertellen hoe je een PGB aanvraagt. Om te weten te komen of een PGB wat voor jou kan zijn, is het nuttig om de PGB-test te doen. Deze test is echter wel meer gericht op een PGB voor zorg, waarbij voor wat betreft het regelwerk en verantwoordelijkheden, nog veel meer komt kijken dan bij een PGB voor alleen een rolstoel. Er wordt door sommige gemeenten aangegeven dat een PGB alleen bij een maatwerkvoorziening van toepassing is. Volgens de rijksoverheid worden rolstoelen echter aangemerkt als maatwerkvoorzieningen dus dit zou om die reden geen bezwaar hoeven zijn (zie rijksoverheid-wmo ).

Wanneer je in aanmerking wilt komen voor een persoonsgebonden budget (PGB), dan is het goed om te bedenken waarom de natura-oplossing d.w.z. de standaard rolstoel uit het pakket, niet geschikt is in jouw situatie. Dit kun je in je persoonlijk plan opnemen bij de WMO-procedure. Daarnaast is het belangrijk om ook de mogelijkheid voor een PGB-bedrag voor onderhoud van de rolstoel te bespreken.

Wanneer je een afspraak hebt gemaakt met een rolstoelfirma naar keuze dan is het verstandig om de hoogte van het PGB-bedrag bij het begin van de passingsafspraak te noemen. Dit zal betekenen dat je bij alle keuzes (welke armleuning, wielen etc.) zal moeten vragen naar alternatieve opties en de prijskaartjes daarvan. Wellicht zal je moeten gaan prioriteren; d.w.z. welke eisen zijn echt belangrijk, meestal zijn dit de eisen m.b.t. zit- en of rij-eigenschappen. Je wilt niet voor verrassingen komen te staan wanneer je de offerte krijgt.

De PGB volgens de wet

De WMO Powerkaart benadrukt je rechten m.b.t. het PGB en Het Persoonlijk plan (Support Magazine)

Artikel 2.3.6 van de Wmo
Het persoonsgebonden budget (pgb)
De hoofdregel:
• Je mag als cliënt zelf kiezen voor een persoonsgebonden budget (lid 1).
De bijregels:
• Je moet (lid 2a) wel redelijkerwijs in staat zijn dit zelf te bepalen en te beheren. Als je een gewone weldenkende Nederlander bent mag dit geen probleem zijn en kan de gemeente het pgb op deze grond niet weigeren.
• Je moet er zelf om vragen (lid 2b).
• Je mag geen gevaarlijke of hele slechte spullen uitkiezen (lid 2c)
• Die spullen moeten bovendien geschikt zijn voor het doel: een rolstoel moet bijvoorbeeld kunnen rijden (lid 3).
• De gemeente kan weigeren meerkosten te betalen indien je iets wilt inkopen dat uit het standaardpakket goedkoper te krijgen is (lid 5a).
• Ook kan de gemeente weigeren als je misleidende gegevens heeft verstrekt (lid 5a) of al eerder misbruik heeft gemaakt van een pgb (lid 5b).

 

Via PGB  of in natura?

Rolstoel in natura

+ Je betaalt niet voor aanschaf en onderhoud.

De aanschaf verloopt via het contract dat gemeente heeft met leverancier. Dit betekent ook geen administratieve rompslomp.

– Je hebt minder invloed op de keuze van leverancier. 

De ervaringen in het land zijn wisselend met leveranciers (en hun rolstoeladviseurs). Het is nuttig om de ervaringen over o.a.. service, communicatie, advisering en aanmeting te horen van andere rolstoelgebruikers in jouw gemeente. Het goed aanmeten van een rolstoel is  een vak apart.

– Je krijgt het goedkoopst adequate product. 

Houd er rekening mee dat de WMO voorziet in goedkoop adequaat en dat kan dus betekenen dat de WMO misschien niet in al jouw eisen mee zal gaan. Wanneer je geen bijzonderheden hebt t.a.v. lichamelijke mogelijkheden, maatvoering en wensen dan hoeft dit geen probleem te zijn.

Rolstoel via PGB

– Voor een rolstoel via PGB dien je zelf in staat te zijn om alles te regelen m.b.t. aanschaf (en onderhoud)

Om keuzes te maken m.b.t. de rolstoel is enig uitzoekwerk nodig. Je moet weten hoe hoog het PGB-bedrag is en of hier onderhoud bij in zit. Ook is het goed om nog even te vragen of het zitkussen (wat soms een duur antidecubitus-kussen is) ook onder het PGB-bedrag valt. Uiteraard moet je goed je programma van eisen weten. Deze site helpt je daar mogelijk bij of misschien heb je een egotherapeut die je hierbij helpt.

+ Je kunt het toegekende PGB besteden bij een leverancier naar keuze. 

Met dat eisenpakket moet je nu zelf een rolstoelfirma kiezen en met de rolstoeladviseur van deze firma bepaal je hoe de rolstoel wordt uitgevoerd. Wanneer je nog geen ervaring hebt dan is het verstandig om vrijblijvende (passings-)afspraken te maken met verschillende leveranciers naar keuze en af te gaan op je gevoel. Word je goed geïnformeerd? Neemt de adviseur de tijd voor jou met jouw verhaal? Hoe is de service en communicatie met de firma ? Daarnaast kun je een globale offerte vragen en deze van de verschillende firma’s naast elkaar leggen. Ook de beoogde levertijd kan nog een reden zijn waarom je voor de ene firma kiest en niet voor een andere. Je kiest uiteindelijk voor de firma en rolstoeladviseur waar jij het meeste vertrouwen in hebt en welke met een redelijke prijs komt.

Wanneer je overigens goede eerdere ervaringen hebt met een bepaalde rolstoeladviseur bij een bepaalde firma dan is dit zeker een goede reden om daar weer te gaan. Diegene kent jouw lichaam en jouw wensen en kan de rolstoel weer goed aanmeten.

 

+ Je kunt de rolstoel kiezen naar jouw voorkeur.

Wanneer het een uitdaging wordt om jouw lichamelijke mogelijkheden zo goed mogelijk in de rolstoel tot zijn recht te laten komen dan kan het bijvoorbeeld wijs zijn om voor een custom-made rolstoel te gaan. Hier geldt echter ook vooral dat de kundigheid van de rolstoeladviseur van belang is. Kijk wel uit dat niet alles wat jij graag wilt binnen het PGB-budget zal vallen. Wanneer je bijv. een leren bekleding van de rugleuning wilt of carbon-zijschotjes dan zal dit de rolstoel aanmerkelijk duurder maken terwijl er ook minder dure maar ook adequate oplossingen zijn.

 

– Het PGB voor rolstoel en onderhoud kan lager uitvallen dan de daadwerkelijke kosten en je zult dit verschil zelf bij moeten leggen.

De standaard rolstoelen uit het pakket zijn vaak een stuk goedkoper en daar wordt het PGB-bedrag soms (deels) op gebaseerd. Wanneer je met jouw eisen pakket niet uitkomt met de rolstoelen uit het standaardpakket dan is het belangrijk om dit goed duidelijk te maken bij de gemeente. Dit kan mogelijk invloed hebben op de hoogte van het PGB-bedrag. Wanneer de rolstoelfirma die je hebt gekozen normaal gesproken levert via een dealer dan is het niet gek om te onderhandelen dat jij deze korting (vaak 10%) krijgt die de dealer anders zou krijgen.

Zit jij wel goed?

Doe de check

Heb jij zelf tips?

Deel jouw ervaring