Skip to main content

How suitable is your wheelchair?

“My wheelchair is suitable when it sits and rides comfortable and I can come wherever I want. “

Wanneer je last hebt van zit- of rijproblemen, veroorzaakt door de rolstoel, dan wordt het tijd om aan de bel te trekken. Uiteraard geldt dit ook als je zit-of rijproblemen vermoedt of signaleert bij je partner, kind of iemand anders in je omgeving. Alleen wat zijn de problemen waar je dan aan moet denken? En hoe weet je nu of het door de rolstoel komt?

Is mijn rolstoel wel goed voor mij (of voor mijn kind)?

Soms is het lastig om te bedenken waar eventuele klachten zoals bijv. pijn door komen. Het kan aan zo veel dingen liggen; de activiteiten die je doet of de lighouding in bed. Het hoeft dus zeker niet alléén aan de rolstoel te liggen. Uit onderzoek blijkt echter wel dat rolstoelgebruikers, met enige regelmaat, problemen aangeven die met de rolstoel te maken lijken te hebben.

Wat zijn veelvoorkomende zitproblemen en rijproblemen  onder rolstoelgebruikers ? Nog belangrijker, wat zijn de eventuele klachten die jij zelf ondervindt bij het zitten en rijden in de rolstoel? Dit kun je screenen door de check je zit te doen. Het is uiteraard ook mogelijk om als partner, ouder of hulpverlener de screening samen te doorlopen met de rolstoelgebruiker die daar goed hulp bij kan gebruiken. Kinderen geven bovendien niet altijd uit zich zelf aan dat ze ergens last van hebben simpelweg omdat ze soms niet anders gewend zijn. Het goed doorvragen is dan heel belangrijk.

Het voorkomen van problemen is uiteraard nog beter dan het moeten oplossen van problemen. De informatie op deze site over goed zitten en rijden en wat is nodig voor goed zitten? kan je hierbij helpen. Hetzelfde geldt voor de checklists die je kunt gebruiken in voorbereiding op een nieuwe rolstoel.

 

Wat doe je als je een zitprobleem hebt?

Wanneer je vermoedt dat jij, of iemand in je omgeving,  een beginnend zitprobleem heeft dan is het belangrijk om hier werk van te maken. Een beginnend probleem kan uitgroeien tot een groot probleem, zeker als je full-time in de rolstoel zit.  We gaan in op de gevolgen van niet goed zitten voor je lichaam.

Bij wie kan je met een (beginnend) zitprobleem terecht? Niet iedere ergotherapeut of fysiotherapeut heeft zich helemaal toegelegd op dit gebied. Het is dan ook verstandig om bij professionals te rade te gaan die hier ervaring mee hebben. In Nederland zijn meerdere zitadviesteams die je goed kunnen helpen.

Zit jij wel goed?

Doe de check

Heb jij zelf tips?

Deel jouw ervaring