Skip to main content

What is optimal sitting and riding?

Knowledge about the de basics of siting and riding helps to understand which wheelchair with which settings are optimal.

De basis van zitten en rijden in de rolstoel

In Basisprincipes zitten vertellen we je meer over lichaamsdelen (billen, benen en het bovenlichaam), die betrokken zijn bij het zitten. We gaan in op de spieren en botten (de anatomie) en de beweeglijkheid die nodig is bij zitten (biomechanica). In Basisprincipes rijden gaan we in op de benodigde spieren en gewrichten in bovenlichaam en/of ledematen die je nodig hebt voor het rijden.

Behalve de basiskennis, is het goed om te weten welke soorten rolstoelen er bestaan. Welke verschillende typen handbewogen rolstoel zijn er? Wat is een kruisframe rolstoel en een vast frame rolstoel?  Welk type rolstoel wordt vaak als  trippelrolstoel gebruikt? Welke opties zijn er binnen e elektrische rolstoelen.

Om zowel goed te kunnen zitten als rijden is een juiste rolstoel-gebruiker-afstelling belangrijk. Dit is meer dan alleen een goede maatvoering. Met name de afstelling van zitting en rugleuning zijn cruciaal. Of je goed kan rijden met de rolstoel, hangt uiteraard ook af van je eigen rolstoelvaardigheid.We gaan bij basiskennis nog niet uit van eventuele aandoeningen waardoor je in de rolstoel zit.

Zit jij wel goed?

Doe de check

Heb jij zelf tips?

Deel jouw ervaring